Dornova metóda a kone, bankovanie

Dornova metóda a kone, bankovanie

15.03.2016

Kone

Dornova metóda je manuálna technika, ktorá pomocou svalov a pohybu koňa napráva kosti na správne miesto. Je príjemná, nebolestivá, inak by sa zvieratá nedali druhýkrát ošetriť. Kone aj iné  zvieratá ju znášajú veľmi dobre. Síce nevedia povedať, čo ich trápi a bolí, ale vedia reagovať už počas terapie.

Dornova metóda pochádza z Nemecka, z vidieka, kde žil sedliak pán Müller, ktorý pracoval v lese s koňmi a vedel im pomôcť, keď ich seklo. Raz ho požiadal o pomoc pán Dorn, majiteľ píly, aby mu tiež takto pomohol. A keď videl, že je to účinné, začal sa touto metódou zaoberať. Avšak on chcel pomáhať len ľuďom, a tak založil školu. Jeho žiaci potom pomenovali túto metódu Dornová technika, hoci zakladateľom bol pán Müller. A tak sa technika šírila z Nemecka do Česka a na Slovensko. U nás je známa od roku 2013.

Terapia, alebo samotné naprávanie kostí, by nemalo presiahnuť hodinu niekedy môže byt maximálne hodinu a pol individuálne od pacienta alebo koňa. Kone a zvieratá sú veľmi komunikatívne, svojou reakciou dávajú najavo, kde cítia bolesť a keď sa uvoľní. Po terapii pri naprávaní stavcov alebo posunutej panvy sa odporúča 3 – 4 dni pokojový režim a žiadna fyzická námaha, pretože stavce a kosti si potrebujú nájsť svoje miesto, usadiť sa a môže v rámci naprávania týchto kostí či pomliaždenín nastať svalovica. Po týchto 3 – 4 dňoch treba začať pomaly, hlavne len krokovou prácou. Dornova metóda pracuje s tvrdými tkanivami, s kĺbmi a kosťami, zvyšuje metabolizmus, posun stavcov, často pôsobí na nervové zakončenia, posuny kĺbov, nervové blokády. Táto metóda sa uplatňuje u mladých rastúcich zvierat pri raste pre správny vývoj kostí a kĺbov, pre staršie zvieratá pri degeneratívnych formách kostí a kĺbov, pre zvieratá po operáciách či úrazoch. Táto metóda nenahrádza veterinára, ale je to vhodný liečebný, fyzioterapeutický prostriedok. Používa sa tiež vtedy, keď kôň kríva, má rôzne problémy, napríklad s chrbticou, má rôzne parézy a paralýzy, posuny medzistavcových platničiek, vykĺbenie, artrózy a plazie, luxácie kĺbov, chronické problémy s análnymi žľazami, operácie ruptúry, problémy s ušami, ústnou dutinou.

Vhodným doplnkom Dornovej metódy je skoro vždy bankovanie. Ide o prísavky pracujúce v dôsledku podtlaku. Dochádza k reflexnému podráždeniu a následne prekrveniu kožných receptorov, tým sa zlepšuje cirkulácia a dochádza k pietoku tekutiny do medzibunkových priestorov.

Zvyšuje sa metabolizmus, elasticita a tonus svalov dochádza k vyplavovaniu toxínov a k postupnému posunu stavcov a ich usadeniu na správne miesto a posunu medzistavcových platničiek na pôvodné miesto. Bankovanie sa používa na prepadnuté stavce, ktoré tlačia na miechový kanál spazmy – stuhnuté miesta v oblasti chrbtice.