Fellský Pony alebo Friss Fell Pony

Fellský Pony alebo Friss Fell Pony

15.03.2016

Kone

Môžeme ho nazvať aj Malý Friss so škótskou krvou. Na prvý dojem vyzerá ako FRÍZSKY KȎŇ, alebo jeho žriebä, avšak okrem prvotnej morfologickej a vizuálnej stránky ide o celkom samostatné plemeno z radu koňovitých – Pony.

Plemeno má históriu starú skoro 3000 rokov. Používali ho obávaní škótski nájazdníci a neskôr obchodníci, smerujúci s dobytkom na trhy v Anglicku. Za významného predka tohto plemena sa pokladajú starofrízske kone a GALLOWAYSKY PONY, oba už vyhynuté druhy. GALLOWAY mal 140cm v kohútiku, bol to veľmi skromný, no rýchly kôň v záprahu. Meno FELL PONY dostal podľa miestneho skromného pevninového pohoria. Charakterom tento druh pôsobí veľmi vyrovnane a pokojne, avšak je veľmi živý a temperamentný. Dokonca, nesprávnou výchovou sa môže vymknúť spod kontroly, veľmi rýchlo sa vie nudiť a vymýšľať.

K jeho popisu veľmi sedí označenie „pevný ako skala“, pretože je veľmi húževnatý, nebojácny a dobrý v teréne. Hlava je malá, čelo sa zužuje smerom k pysku, uši sú malé, no špicaté, a oči sú jemné, no výrazne živé. Krk koňa je krátky, charakteristickou črtou je tiež bohatá, dlhá, hustá hriva i chvost. Žuchvy nesmú byť hrubé. Dôležité je uloženie pliec a lopatiek – musia byť šikmo položené, trup je široký, mohutný, chrbát krátky, no široký, zadné končatiny sú svalnaté, zadok široký, obvod holene nesmie byt menší ako 20cm. Výška sa meria len palicovou mierou a nesmie presiahnuť v kohútiku 142cm. Toto plemeno sa tiež vyznačuje chlpatými rousami, ktoré vyrastajú zo sponiek a zahaľujú cele kopyto. Na rozdiel od FRÍZSKYCH KONÍ je u tohto plemena povolená okrem najčastejšej čiernej a tmavohnedej farby, tiež biela, sivá grošovaná, strakatá či ryšavá vôbec. Zaujímavosťou u tohto plemena je jeho dlhovekosť. Dospieva v siedmich rokoch, preto je najlepšie začať s jeho jazdeckým výcvikom až v treťom roku života. Taktiež kobyly sa pripúšťajú neskôr.

Vo využití je FELLSKÝ PONY populárny pod sedlom, a to nielen pre deti. Svojou konštitúciou unesie aj dospelého a zvláda nižší parkúr či ľahšiu drezúru. Je veľmi dobrý v ťahu a je to vhodný, všestranný a nenáročný poník pre celu rodinu.