Podstielka pre kone

Podstielka pre kone

15.03.2016

Kone

Keď sa rozhodujeme pre podstielku do boxu pre nášho koňa, a to či už v domácom prostredí pre jedného či dva kone, alebo celoplošné ustajnenie boxových koní, musíme brať do úvahy niekoľko kritérií. Priblížime si základne typy podstielok a ich technické parametre.

Pšeničná slama v peletovej forme

Sušená pšeničná slama sa za vysokej teploty tlakuje a lisuje do granúl s priemerom 8mm. Je ideálna na skladovanie, vplyvom vlhka a kopýt sa postupne rozdrobí na drobnú drť a získa na objeme. Je voňavá a vytvára záveje, je vhodná do boxov, prepravníka, do krytých hál, tréningových kruhoviek. Použitie granulových peliet vychádza približne na 12m štvorcových na jeden box, čo je asi 10 vriec. Granule je potrebné rovnomerne rozhrnúť a pokropiť vodou alebo vysypať vrecia do stredu boxu, pokropiť a potom už len rovnomerne rozhrnúť. Vrstva má byť 6 – 7 centimetrov, pokropením sa podstielka rozpadne a naberie na objeme. Za 1 – 2 dni sa granule rozpadnú úplne. Mistuje sa tak, že sa povyberajú znečistené miesta, ktoré sú očividne tmavé alebo je na nich trus a podstielka z bočných strán sa posúva smerom na miesta, kde kôň často vykonáva potrebu. Tým sa dopĺňajú bočné miesta boxu a podstielka cirkuluje v boxe, staršia sa premiešava s novšou. Odstraňuje sa plastovými mistovacími vidlami a len znečistená padá cez vidly. Neskôr sa zvyšná podstielka prevzdušní v boxe vidlami na seno. Kompletná podstielka sa odstraňuje po 5 – 6 mesiacoch z celého boxu, záleží podľa čistotnosti koňa, box treba vápnom vydezinfikovať.

Drevené hobliny a piliny

Sú mäkké a dobre savé, ľahké a je s nimi dobrá manipulácia a dobre sa uskladňujú. Pre čistenie je lepšie zvoliť si hobliny väčších  rozmerov, pretože sa nelepia na srsť, ich savosť je dobrá. Avšak záleží, z akého dreva sú, vďaka tomu sa dajú dobre pozbierať iba mokré a trusové časti a sú ľahko viditeľné. Nie je s nimi toľko práce, neprášia sa, kone ich nepožierajú, sú nízke straty než u slamy. Špeciálne ošetrené hobliny proti mikroorganizmom a plesniam sú vhodné i pre dýchavičné kone, netreba ich vlhčiť, sú ľahké, čisté, dobre uskladniteľné. Ich nevýhodou je cena, sú drahšie ako slama, ťažko sa odstraňujú, pričom najlepšie je ich spáliť. Hobliny, ktoré nie sú určené špeciálne pre kone, môžu obsahovať ostré predmety klince, lepidlá, majú horšiu tepelnú izoláciu. Používajú sa skôr ako tepelná izolácia a na vrch ide ešte slama.

Piesok

Piesok sa používa málokedy do boxov, skôr pre aktívne stajne. Musí byť jemný, bez nedostatkov, aby koňa neporanil. Suchý, čistý, bez chemických prísad je nevhodný pre dýchavičné kone a môže pri konzumácii spôsobiť koliky. Používa sa skôr v teplých krajinách, pretože zamŕza a nie je tepelne izolačný.

Rašelina

Rašelina bola v minulosti populárna, bola dostupnejšia, avšak box treba častejšie prevzdušňovať, pretože má tendenciu hutnieť.

Slama

Jačmennú slamu kone radi konzumujú, je mäkšia. Pšeničná slama je tvrdšia, vhodná v zime, vytvára lepšiu izoláciu. Kone si radi v slame líhajú, pretože je tvarovateľná a prispôsobí sa telu koňa. Nevýhodou je však zhoršená savosť močovky a prácnejšie mistovanie, avšak je to najlacnejšia verzia, hoci nie veľmi vhodná pre kone s respiračnými symptómami. Môže začať aj hniť, vyžaduje veľké a suché skladové priestory. Pri požieraní môže spôsobovať koliky, znečistený box v dlhodobejšom pomere hnilobu strelky či kožné problémy, preto sa v súčasnosti peletuje do suchej peletovej formy. Okrem obilnej slamy ešte poznáme slamu z olejnín, napríklad z repky, tá je však menej savá.

Gumové rohože

Nie sú podstielkou, ale základom pod podstielku a vhodnou tepelnou izoláciou. Je to vhodný, mäkší povrch a sú taktiež vhodné pre pôrodné boxy. Ľahko sa umývajú, dezinfikujú, sú vhodné tiež do prepravníkov alebo v chovných staniciach žrebčínov kvôli lepším hygienickým podmienkam.