Kone a jedovaté rastliny

Kone a jedovaté rastliny

23.02.2016

Kone

Všetci to poznáme. Len tak si vyjsť s naším milovaným koníkom na dlhú jazdeckú vychádzku do prírody a počas oddychu mu dopriať riadnu porciu zeleného šťavnatého pokrmu. Alebo rovno len tak sa vybrať s koňom na ohlávke na lúku. No poznáme vlastne, ktoré rastliny sú pre kone toxické alebo im spôsobujú nemalé ťažkosti? Obyčajne kone veľmi dobre vedia, na základe enormne vyvinutého čuchu, čo môžu konzumovať, ale občas sa môže stať, že kone k nám privezieme z iného kontinentu, tie nie sú zvyknuté na naše podnebie a príslušné rastliny. A preto priblížime niektoré z nich.

DUB – QUERCUS – všetci ho poznáme. Veľký, mohutný strom vhodný na vychádzke pre svoj tieň, avšak pozor hlavne na plody. Tie sú jedovaté a inak spôsobujú koňom koliku či poškodenie obličiek.


ŠTEDREC – LABURNUM VOSSII – krásny, žltý, kvetnatý. Podobá sa hroznovému strapcu, avšak všetky jeho časti sú pre koňa jedovaté. Dokonca jeho semená sú až smrteľne jedovaté, spôsobujú otravu nervovej sústavy a len málokedy kôň neuhynie.


STARČEK JAKUBOV – SENECIO JACOBAEA – rastie v hustom zelenom poraste. Môže pôsobiť ako žihľava alebo nedozretá pšenica, plody sú hnedé. Je prudko jedovatý aj v sene, niekedy ho kone skonzumujú aj v sušenom stave. Efekt otrávenia sa kumuluje, poškodzuje pečeň až celkom zlyhá.


CIROK OBYČAJNÝ – SORGHUM VULGARE – žltá kvetina na stredne hrubej stonke pôsobí ako púpava, je však prudko toxický, jedovatý, obsahuje vysoký prísun NITRÁTOV, KYANIDOV, poškodzuje dýchací systém. Kone môžu po konzumácii uhynúť. Mladé rastliny tohto typu nie sú jedovaté.


LULKOVEC – LULELO – čierna bobuľa. Je jedovatý aj pre ľudí, vyskytuje sa v teréne. Často spôsobuje rozšírenie zreničiek. Kone sa tackajú do strán, padajú, nedokážu stáť na štyroch nohách.


ISKERNÍK – RANUNCULUS – je to žltý, menší kvietok na dlhšej a tenšej zelenej stonke. Je stredne jedovatý, usušený je neškodný a pomerne často rastie na lúkach.


HASIVKA – PTERIDIUM – papradie. Je zelené, ma kumulatívny toxický účinok aj v suchom stave. Koňom oslabuje zadok, končatiny držia od seba a často veľa spia.


OSTROPYSK VLNITÝ – OXYTROPIS SPLENDERS – sivozelená rastlina,  pripomínajúca tak trochu papradie. Hore má vlnitý fialový kvet. Je prudko jedovatá, môže spôsobiť ochrnutie.


JAVOR ČERVENÝ – ACER RUBRUM – všetci poznáme krásne javorové listy. Tie sú však pre kone v lete a na jeseň jedovaté. Príznakom intoxikácie je anemické sfarbenie slizníc.


RICIN OBYCAJNY – RICINUS COMMUNIS – zelená rastlina. Plody – bobule sú veľké, listy zelené a je prudko toxický už v malom množstve. Bobule sú však také trpké, že kôň ich málokedy skonzumuje.


ĽUBOVNÍK BODKOVANÝ – HYPERICIUM PERFORATUM – husté, menšie, žlté kvietky spôsobujú u bielych koní citlivosť na slnko, u tmavých popáleniny na koži.


TIS ČERVENÝ – TAXUS BACCATA – veľmi jedovatá rastlina. Kôň okamžite uhynie, ešte dokonca s rastlinou či listami v papuľke.