Kone a seno

Kone a seno

23.02.2016

Kone

Seno tvorí základnú kŕmnu zložku vo výžive koní. Je to objemové krmivo, ktoré nahrádza zelený krm alebo pasienky. Dávka sena na 100k živej váhy by nikdy nemala byť nižšia ako 1kg, čo predstavuje denný prísun na koňa od 5 – 10kg podľa hmotnosti. Seno sa skrmuje postupne, v menších dávkach, aby sa predišlo stratám napríklad pošľapaním alebo znečistením trusom či močom. Seno by malo byť neustále k dispozícii s dostatkom líznej soli a prístupom k vode.

Seno má mať vlhkosť 10 – 17 %, pri vlhkosti pod 10 % sa drobí a pri vyššej vlhkosti plesnivie. Preležané a prašné seno je staré. Nutričná hodnota sena musí obsahovať aspoň 45 % bielkovín, cukru a škrobu, vo vyššej hodnote je pre kone nestráviteľné. Cukry v objemovom krmive zahŕňajú glukózu, fruktózu, laktózu a ich hodnoty v rastline stúpajú počas obeda a klesajú v noci. Preto sú pasienky pre kone výživovo najvhodnejšie. Seno tvorí 40 – 60 % kŕmnej dávky, obsahuje minerálne prvky a vitamíny. Najkvalitnejšie seno má sivozelenú farbu, je voňavé, obsahuje kvietky a je kvalitne usušené. Obsahuje toto bylinné zloženie, ktoré určuje jeho akosť: TIMOTEJKA LÚČNA, KOSTRAVA LÚČNA, MÄTONOH, LIPNICA, PÝR, PSINČEK.

Najvhodnejšia kosba je začiatkom mája, keď sú byliny zakvitnuté. Vtedy je však seno výživovo najkvalitnejšie, ale je ho menej. Po odkvitnutí je seno menej kvalitné, avšak je ho viac na množstvo. Po skosení a usušení na zemi v suchých úložných skladoch za pomoci ventilátorov sa dôkladne vysušené seno môže skrmovať najbližšie až po uplynutí 4 – 6 týždňov, keď sú ukončené jeho biologické dozrievacie procesy. Seno sa musí v sušiarňach mechanicky prevracať alebo sušiť za pomoci teplého vzduchu ventilátorov.

Druhy sena:  

Ďatelinové seno – je bohaté na vápnik, karotén, vhodné pre mladé a žrebné kobyly.

Kozie seno – seno z mokrých lúk, je horké a kyslé, nevhodné pre žrebné a najlepšie ho je neskrmovať.

Lesné seno – podobné koziemu, zle stráviteľné, skrmuje sa len v čase núdze a je nevhodné pre mladé, žrebné, pracovné kone. Je žltej farby, v podstate je to len nekvalitná tráva, ktorá nepotrebuje toľko slnka.

Lúčne seno – najkvalitnejšie a najvýživnejšie pre všetky kone. Pre rast potrebuje slnko a obsahuje pýr, Timotejku lúčnu, Ostravu lúčnu, mätonoh, lipnicu. V súčasnosti sa už vysádzajú takto špecializované lúky a pasienky.

Lucernové seno – bohaté na vápnik, fosfor, minerály, vitamín E, vysoký obsah bielkovín. Je vhodné ho skrmovať s lúčnym senom. Vysádza sa tiež na pasienky, pestuje sa na poliach, vyrábajú z neho kŕmne peletky pre lepšie uskladnenie.

Vičencové seno – môže sa skrmovať po odkvete, je drevnaté, vhodné aj na zimu, vytvára teplo a dlhšie sa trávi.